dunav-za-sajt.jpg

 

  

 

Ukupno: 45

Danas: 45

Juče:

 

Krstarenje rekama Francuske 2019

 

Krstarenje Francuskim rekama je skoro pola veka sinonim za najkvalitetniji odmor koji možete da provedete sa porodicom i prijateljima. Sa 49 polaznih baza (luka) možete da planirate Vaše putovanje i birate rute na nekoj od mnogobrojnih reka Francuske. Reke poput Saone, Seje, Jone, Rone, Garone, kao i kanala Midi koji spaja Sredozemno more sa Atlanskim okeanom, svojim prirodnim lepotama, istorijom, florom i faunom ostaviće neizbrisiv utisak i lepe uspomene sa Vašeg putovanja.

 

 

Opcije za Vaše putovanje su mnogobrojne, počev od biranja broda kojim ćete krstariti, do opcije da li želite da ga vozite sami ili da iznajmite skipera. Takodje, Vaše kulinarske sposobnosti možete da pokažete tokom putovanja prijateljima i porodici, ali i da iznajmite profesionalnog kuvara i batlera, koji će Vam biti uvek na raspolaganju.

Destinacije, turističke atrakcije, zaštićena područja, nedirnuta priroda -može biti deo Vašeg porodičnog, prijateljskog ali i poslovnog uživanja tokom ove nezaboravne avanture. Biranje rute i itinerera kojim ćete krstariti- zavisi isključivo od Vaše želje. Ako nemate ideju, mi smo za Vas pripremili 50 itinerera sa turističkim atrakcijama.

 

 

 

-Početnik ste I želite da putujete mirno I uživate u prirodi? Kombinacija navigacije sa povremenim pristajanjem u lukama na Vašoj ruti je idealna za Vas. Regije poput Južne Burgundije, Kamarga ili Majena su idealne za Vas.

-Obožavate prirodu, bez dodira sa civilizacijom? Ukrcajte se I isplovite iz Kanal Nivernai ili Šarentea.

-Sladokusac ste I privlači Vas da probate najlepša tradicionalna jela I probate čuvena francuska vina? Ili možda konjak? Idealna ruta za Vas je Lot ili Alsak, kao I regija Šarant.

 

Regija Burgundija

Burgundija (francuski: Burgundy, njemački: Burgund) je naziv za istorijsku oblast Zapadne Evrope koja se prostirala na teritorijama današnje Francuske i Švajcarske, uglavnom oko gornjeg toka rijeke Rone. Ime je dobila po Burgundima, germanskom plemenu koje se na tom području naselilo za vrijeme Velike seobe naroda u 5. vijeku i osnovalo državu poznatu kao prvo Burgundsko Kraljevstvo.

Burgundija proizvodi vina istog imena. Iako to ime označava crveno vino, u regiji se proizvode i bela i crvena vina. Da bi se vino smatralo burgundskim vinom može biti proizvedeno samo od šardonea, pino noara, gamea ili pino blanka. Najbolja vina su od šardonea i pino noara i dolaze iz Kot dor. Burgundska vina su izuzetno cenjena zbog istorijske tradicije, reputacije. Mala proizvodnja onih najboljih vina doprinosi da ta vina postižu visoku cenu i tražnju. Vina iz Burgundije su među najskupljima na svetu. Neki potrošači kupuju ta vina samo da bi na njima kasnije preprodajom zaradili.

 

Burgundy /Franshe-ComtÈ- Saône

Postoji mnogo ruta iz baze Pontalier-sur-Saône! Možete ploviti rekom Saonom ili ‘’Mirnom Saonom’’,kao i Burgundijskim kanalom ili rekom Du, ili Marne Kanalom na Saoni. Kroz ove regije, poznate po gastronomiji I vinima, možete ploviti duž kanala I reka okruženi prelepim hrastovim drvećem, vrbama, dok trska po obodima reke kao da pravi Vašu rutu i diriguje put Vašeg broda. Na ovim lokacijama možete naslutiti sive čaplje, pecati ribu I gledati let divljih pataka.

 

Bresse Bourguignonne – Seille

Reka Sej, pritoka reke Saone, je najveća reka koja teče kroz regiju Burginjon, poznata po svojim pilećim specijalitetima-,,Pilići Brese’’.Ovde možete pronaći miran šarm ovih vlažnih područja i njihovih polu-drvenih kuća. Iz luke Louhans, možete krenuti na putovanje kroz rezervat divljine osnovan 1980 godine I njegov mozaik različitih prirodnih okruženja kao što su marshy bare i dine prekrivene lišajevima I mahovinama. Luan je živopisan gradić i luka, sa očuvanim građevinama iz 16-tog veka. Svakog ponedeljka se otvara čuvena pijaca farmera. Obilazićete Santenay I Macon vinograde.

 

Polazne baze: Louhans i Pontalier-Sur-Saone.              

     

Mapa sa atrakcijama:

 

 

 

Galerija slika :


 


 

Regija Šarant

Charente je predeo u jugozapadnoj Francuskoj, u Poatu Šarant regiji, nazvana po reci Charente, najvažnijoj reci u predelulu, a takođe reka na kojoj su dva najveća grada nastala- Angulem i Konjak.

Ova regija bila je kroz istoriju veoma poznata po proizvodnji konjaka i soli, a kasnije je postala i jedna od glavnih brodskih ruta na kojima se prevozi sve iz industrije papira i željeznih dobara. Poznato piće u svetu, jedno od najekskluzivnijih, nastalo je u gradu Konjaku, koji se svakako nalazi na Vašoj ruti putovanja. Konjak se proizvodi po specifičnim uslovima. Brendi mora biti dva puta destilovan u bakrenim kotlovima, a zatim ostavljen u hrastovim buradima iz Limousina ili Tronka-najmanje 2 godine. Konjak sazreva na isti način kao vina ili viski.


Šarant

Između Loire i Garonne, reka Charente teče usporeno kroz Angulem i vinograde Konjaka do Atlantskog okeana. Ova regija je poznata po svojim vrhunskim konjak i Pineau alkoholnim pićima. Posetite destilerije i pokušajte otkriti tajnu tih nezaboravnih rakija. Bujne doline su obložene renesansnim zamcima i romaničkim crkvama.. Divite se pogledu...


Polazna baza: Cognac

 

Mapa sa atrakcijama:

 

 

Galerija slika:


 


 

 Regija Lot Kersi, jugozapadna Francuska

Quercy je bivša pokrajina Francuske koja se nalazi na jugozapadu zemlje, omeđena na severu sa Limousin, na zapadu sa Perigord i Agenais regijom, na jugu regijom Gaskonja i Languedoc, a na istoku regijom Rouergue i Auvergne.

Tradicionalni grad Karsija je Kaor, a glavni grad Lot. Najveći grad Karsija je Montauban. Pod Rimljanima Karsi je bio deo Aquitania Prima, a hrišćanstvo je uvedeno u 4. veku. Ova regija je u 6. Veku pala pod vlast Franaka, a u 7. Veku postalo deo autonomnog Vojvodstva Aquitaine. Krajem 10. veka njeni vladari su bili moćni knezovi iz Tuluza. Tokom rata između Engleske i Francuske u vreme vladavine Henrika II, Englesi su stavili namesnike u regiji, te je 1259. u Parizu - Karsi ustupljen Engleskoj. Godine 1440. Englezi su napokon proterani. Svi narodi koji su osvajali i boravili u ovoj regiji, ostavili su neizbrisiv trag u arhitekturi, kulturi i gastronomiji, te doprineli raznovrsnosti turističke ponude.

Reka Lot

Otkrijte reku Lot i specificno obojane litice koje je okružuju. U njima se gnezde na hiljade različitih ptica, ali i prelepe gradjevine u vidu zamaka (zamak Merkez), slikovitih sela, brdašca obraslih drvećem, pećina , kao i grobne komore i srednjovekovni spomenici. Lot je poznata i po gastronomiji, pogotovo po vinogradima u Kaoru, jetrenom mašću i ‘’kandiranim voćem’’.

Polazne baze: Cahors i Luzech.

 

Mapa sa atrakcijama:

 

 

Galerija slika:


 


 

Regija Kanal Midi, Južna Francuska

 

Canal du Midi ili "Kanal dva mora" je 360 km dug kanal u južnoj Francuskoj. Kanal ide od grada Tuluza do mediteranske luke Sete koja je osnovana da služi kao istočni kraj kanala. Od Tuluza spaja se sa rekom Garonne i tako čini Canal des Deux Mers čime se spaja Atlantik sa Sredozemnim morem (Étang de Thau).

Čini ga oko 328 objekata (prevodnice, akvadukti, mostovi, tuneli i sl.) i jedan je od najznačajnijih podviga građevinarstva modernog doba. Izgrađen je između 1667. i 1694. god., i utro je put za industrijsku revoluciju južne Francuske. Način na koju je njegov tvorac, Pierre-Paul Riquet, preduzeo u dizajnu i načinu na koji su se građevine stopile s okolinom učinio je ovo tehničko dostignuće umetničkim delom. Zbog toga je 1996. god. upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Europi.

 

Canal du Midi- putevima sunca.

Uživajte u krstarenju obasjani suncem i otkrijte ,,Kanal dva mora’’.Od Agde, poznatog malog ribarskog mesta, ili Hompsa, okruženog Minervois vinogradima, kanal lenjo vijuga kroz romantičnu pejzaž, ispunjen hiljadama mediteranskih mirisa. Vaše putovanje biće pravo uživanje pod suncem koje se filtrira kroz drveće, svetlucave tonove cveća, uz zvuke cvrčaka i skakavaca. Uživaćete sa porodicom ili prijateljima, i gubiti pojam o vremenu zaustavljajući se duž istorijskih I gastronomskih lokaliteta, koje će svakako ostati najupečatljivija slika sa Vašeg putovanja.

 

Kamarg- ni na zemlji ni na vodi.

Kamarg je divna destinacija gde možete imati miran I opuštajući odmor. Biti na brodu ,I prolaziti kroz ovu lokaciju, najbolji je izbor.Lako možete doći pešice do plaže, ili biciklom do Sredozemnog mora na pauzu, ali I da otkrijete divlju stranu Kamarga. To je močvarno zemljište, sa velikim prostranstvom prirodnih parkova i neverovatnim rezervatom divljih ptica. Možete gledati roze flamingose, crne bikove, divlje konje, I preko 350 vrsta divljih ptica. Budite spremni na avanturu I iskustvo u primorskom krstarenju na jezeru Taj. Mnoge prijateljske luke kao što su Marsej, Boziges i Meze, sačekaće Vas I ugostiti na njima svojstven način. Eg-Mort, srednjovekovni grad, čija istorija se vezuje za velike kraljeve Francuske, opasan je 1640 metara dugim bedemom. Ovaj lokalitet, kao I Beziers, ne propustite na Vašem putovanju. 

 

Polazne baze: Colombiers, Carcassonne, Homps, Adge i Carnon.

 

Mapa sa atrakcijama:

 

 

Galerija slika:


 


 

 

Pored ovih destinacija, možemo Vam predložiti i ostale, prilikom upita.

Putovanja mogu da traju od 2-5 dana, 7 dana ili više. Sedmodnevno krstarenje je najpopularnije,jer je vremenski idealno za obilazak svih atrakcija koje će Vam se naći usput tokom krstarenja.

Postoje mnoge uslužne stavke koje možete da iznajmite pre putovanja. Dodatni pribor za kuvanje, profesionalne štapove za pecanje, bicikle, kao i navedena posada u vidu skipera, mornara i batlera. Kratka obuka vezana za upravljanje brodom i vezivanjem u luci je obavezna.

Slike brodova koje možete iznajmiti možete pogledati ovde:

 

Galerija slika: