dunav-za-sajt.jpg

 

  

 

Ukupno: 71

Danas: 71

Juče:

 

Izlet Dvorci Vojvodine 

Krajem 19. i početkom 20. veka jedan od najbogatijih veleposednika Vojvodine, Bogdan Dunđerski, je došao na ideju da izgradi velelepnu građevinu u sred ravnice - Dvorac Fantast. Dunđerski je bio najzanimljiviji član porodice, živeo je raskošno i jedan je od retkih koji je uspeo da svoja razmišljanja i maštu iskaže kroz ovaj prelepi dvorac. Čitav kompleks oko dvorca se prostire na 65 ha i obuhvata, pored dvorca, ergelu, kapelu gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel i park sa jezerom.
U kompleksu imanja Sokolac nalazi se istoimeni dvorac, koji je izgradio Lazar Dunđerski krajem 19. Veka. Dvorac je u obliku izduženog pravougaonika sa naglašenim ulaznim portikom I kolskim prilazom. Za ovaj Dvorac Sokolac postoji legenda da ga je jednom prilikom Dunđerski izgubio na kockanju, a da bi ga povratio, morao je da pogodi pištoljem jabuku na glavi svoje supruge, u čemu je i uspeo.
U naselju Ečka, na samo 7 km od Zrenjanina, lociran je prelepi Dvorac Kaštel. Podigla ga je porodica Lazar 1820. i tada je imao svečano otvaranje sa brojnim poznatim zvanicama, a na otvaranju je svirao i čuveni Franc List. Tokom godina bio je često mesto okupljanja ljubitelja lova. Krajem 20. veka je stavljen pod zaštitu Zavoda za spomenike kulture.